NIEUW !!!    Klik op een foto om deze te vergroten

16 november 2017

21 september 2017 - Eerste verzoamelstee van het seizoen 2017-2018 

Plannen   voor het nieuwe seizoen, maar vooral bijkletsen over de vakantie en stil gestaan bij het overlijden van Annie Huizingh.

We bespreken het plan om iets te gaan doen met  bewegen voor ouderen, dit idee vindt bij iedereen instemming, de stuurgroep gaat er mee aan de slag - nader bericht volgt.

                                             

28 september 2017 - Coby van Herksen - fysiotherapeut gespecialiseerd in ouderen.

Coby van Herksen kwam vertellen over het voorkomen van vallen en valpreventie. Bij het ouder worden, worden we wat strammer, minder geconcentreerd en zijn de botten minder sterk (botontkalking).  Aan een aandachtig gehoor vertelt Coby van Herksen hoe het vallen in en om het huis kan worden voorkomen. Belangrijk daarbij is: Blijf actief, maak je huis veilig, Check je ogen, draag stevige schoenen, lees de bijsluiter van je medicatie, vitamine D - ga regelmatig naar buiten en gebruik supplementen, vraag hulp.

In de gymzaal doen we wat valpreventie oefeningen:

Spierkrachtoefeningen - opstaan vanuit een stoel

Balansoefeningen - staan met één voet voor de ander en staan op één been

Conditieoefeningen - wandelen langs een parcours.      

Op de website van Veiligheid nl staat een valrisicotest: www.veiligheid.nl/valpreventie - onderaan de pagina.

 

foto's:  Jan Mulder

5 oktober 2017 - Jugendstil-Villa "Biewema" te Usquert.

Het was een “stormachtig” bezoekje van de Verzoamelstee naar de Jugendstil Villa Biewema in Usquert die met een club van 22 mensen dit pand bezochten.

We werden hartelijk ontvangen door de gastvrouw en gastheer, onder het genot van een kopje koffie met wat lekkers deed Elly v.d. Vondervoort haar verhaal over het pand wat ze sinds 2012 in hun bezit hebben. Verdeeld in twee groepen werden wij door een prachtig pand geleid dat bestond uit mooie elementen zoals glas in loodramen en mooie tegelvloeren, De Jugendstilstijl druipt ervan af, je waant je in andere tijden.

Bijzondere plafonds beschildert met bloemen. Alles ingedeeld naar hun eigen stijl. Met dank aan een zeer bevlogen echtpaar met ’n bijzondere kijk op dit mooi Jugendstilpand Villa Biewema. Het was weer ’n geslaagd uitje van De Verzoamelstee Onderdendam.

 

12 oktober 2017  - Hersentraining met Mariëlle Schmidt.

Een actieve ochtend waar we de combinatie van hersenen en beweging hebben getraind op muziek. Na een korte uitleg van Mariëlle gingen we aan het werk.  Met vier tellen in de maat moesten we bewegingen uitvoeren die met symbolen en kernwoorden werden aangegeven. Daarbij moest links en rechts goed uitelkaar gehouden worden.

Gelukkig droeg Mariëlle een hesje met L (rood) en R (blauw) op de rug. Het begon eenvoudig met stampen met een voet en klappen in je handen. Mooie oefeningen om de links-rechts coördinatie te oefenen en bij het stampen met de voet (dan weer links en dan weer rechts!)  je evenwicht goed te bewaren.

Langzamerhand werden de oefeningen wat complexer en moest je goed je kopje erbij hebben om de geprojecteerde symbolen goed en in de juiste volgorde uit te voeren. We hebben ervan genoten en zijn moe doch voldaan weer huiswaarts gekeerd. Mariëlle ...... bedankt!

 

19 oktober 2017 Wandelen

Ruurd en Trijnie Visser hadden weer mooie wandelingen uitgezet van 10, 5 en 2 kilometer. De eerste groep voor 10 km vertrok om 9.15 uur. De andere groepen weer wat later. Door de mist hadden de wandelaars een uniek uitzicht; waar je ook keek het was allemaal het zelfde!

Na de wandeling stond de koffie klaar en werden de ervaringen met elkaar uitgewisseld, nog een drankje en dan aan de maaltijd door Harry's Foodservice. Weer een prachtige dag gehad met de Verzoamelstee. 

 

 

2 november 2017 Historische vereniging Bedum

Vorig jaar is het boek uitgekomen over bedrijven in de gemeente Bedum "bedrijvigheid in de gemeente Bedum". Drie heren van de historische vereniging Bedum kwamen vertellen over de bedrijven die in de vorige eeuw in Onderdendam waren gevestigd. Per straat kwamen de panden waar bedrijvigheid was geweest, met of zonder foto's,  aan de orde: wat was het geweest en wie hadden daar hun nering?

Met alle kenners van Onderdendam als Jan Mekkes, en Ruurd Visser ontstond een levendige discussie en konden de gegevens over de panden worden aangevuld én hier en daar zelfs verbeterd.  De historische vereniging kon daar haar voordeel meedoen.

Een mooie en leerzame ochtend over de geschiedenis van het roemruchte verleden van ons dorp.

(foto's uit het archief van Aart Brakema)

 

9 november 2017 Evelyn Hage en Christien Enzing - bewegingsdocent

De meeste van ons zullen Evelyn nog wel kennen. Zij was als onderzoeker bij de RUG betrokken bij het tot stand komen van de Verzoamelstee. Ze had tussen de bedrijven door met iedereen wel even contact.

Christien gaat vanaf maandag a.s. ons bewegingslessen geven. Na een rondje "wat doe je zoal aan bewegen?" legde ze uit wat de bedoeling is van deze bewegingslessen,  en dat het vooral gaat om bewegen ieder op zijn/haar eigen kunnen. Als het niet lukt stap je gewoon aan de kant. Het zal voornamelijk laagdrempelig zijn met sport, bewegen op muziek en spel.

Voor de lessen gaf zij aan makkelijke kleding te dragen, een T shirt en een sportbroek en sportschoenen (geen zwarte zolen). De eerste twee lessen zijn gratis, als het je bevalt vul je het formulier is. 

 

16 november 2017  Mevr. Hiwat over natuurlijke Geneeskunde "Zo oud als de wereld" 

Mevr. Hiwat heeft ons deze morgen iets verteld over de homeopathie en heeft duidelijk de verschillen van de diverse behandelmethoden aangegeven. In de homeopathie gaat men er vanuit dat een klacht een uitdrukking is van een verstoorde balans in de gezondheid, de levenskracht van de mens. Daarnaast gaat de homeopaat in de behandeling uit van het zelf herstellend vermogen van het lichaam en stimuleert deze op een natuurlijke wijze tijdens de behandeling. De grondlegger van de huidige homeopathie is dr. Samuël Hahnemann.

Het was zeer interessant en leerzaam.

30 november 2017  Sinterklaas bij de Verzoamelstee.

30 november was het dan zover, Sint en zijn trouwe Piet bezochten de verzoamelstee.

Na een warm onthaal met een lied nam de Sint plaats op zijn zetel. Hij had voor iedereen even aandacht, een opbeurend woord, een kwinkslag . Ook het sportieve aspect van de leden van de Verzoamelstee en het bewegen voor ouderen op de maandagochtend kwam royaal aan bod. Tot slot dronk de Sint nog een bakje koffie - met een rietje! 

Het was een gezellige en geanimeerde ochtend en daarom komen de Sint en zijn Piet volgend jaar graag weer terug.

14 december 2017  Beelden in de openbare ruimte.

Deze donderdagochtend bezochten de beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart de Verzoamelstee.
Zij bewonen al jaren de oude lagere school aan  de Warffumerweg. Zij vertelden met ondersteuning van eigen promotie/werk filmpjes
enthousiast en bijzonder inspirerend over het ontstaan van hun werk veelal in de openbare ruimte.
Interessant was ook te horen hoe het maken van tekeningen zich ontwikkeld heeft tot 2d en 3d ontwerpen op de computer, hoe een klein idee  steeds verder groeit tot een uiteindelijk definitief beeld.
Hier in de provincie Groningen staan of liggen diverse transparante beelden van Bas en Maree.
Heel boeiend was het verhaal over een opdracht voor het invullen van een plein in Duiven.
Een plan maken, mee bewegen met de opdrachtgever maakt, dat je soms moet wijzigen, maar ook dat je uiteindelijk toch tevreden kunt zijn met het resultaat. Het respect voor de omgeving waarin een beeld komt te staan, en ook de historie van een gebied meenemen bij het ontwikkelen van een beeld sprak zeer tot de verbeelding.
Een heel leerzame en interessante ochtend, en zoals Nico Siccama zei: ”meester Hazelhof kan trots zijn op de bewoners van zijn school”, en het dorp mag trots zijn op deze succesvolle kunstenaars. 
 

21 december 2917  kerstkoffie en kerstdiner.

De Verzoamelstee had deze ochtend een "volle bak" er waren geanimeerde gesprekken aan alle tafels. Ook door de muzikale omlijsting van Henk Post met kerstliederen op de piano én de aankleding van de zaal was het "kerstgevoel" helemaal    aanwezig. Henk Post las nog een aantal korte verhalen voor uit een bundel van Fré Schreiber. Erg verrassend was de clou van de verhalen en daarmee had Henk de lachers op zijn hand.

Het kersdiner verzorgd door Harry's foodservice was weer TOP. We hebben er allemaal lekker van gegeten zodat er aan het eind weinig meer over bleef. Na het gebruikelijke afrekenen aan de kassa bij Corry kon iedereen weer voldaan huiswaarts keren.

We wensen iedereen nog fijne Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.