Foto's 2023

 

21     dec            KERSTVIERING

                             Samen drinken we deze ochtend koffie met een stukje ""oorlogstaart"" die gemaakt wordt door Trijnie Visser.

                             Wat was het lekker!!! Hanneke leest het kerstverhaal van Vadertje Panov, zingen kerstliederen begeleid door Hans op altviool

                            En we vertellen elkaar over oude tradities, en halen herinneringen op.

                             We ronden deze kerstochtend af met  ""een hapje en een drankje"" waarvoor enkele verzoamelsteesters een hapje mee hebben                                genomen. 

30  november             SINTERKLAASVIERING

Foto's spreken voor zich.

 

 

16  november 2023    BEZOEK AAN WIERDENMUSEUM

    We worden in het Wierdenmuseum te Ezinge hartelijk ontvangen door de vrijwilligers. De koffie met de "Jan Knecht Koek" waren een goed begin van deze ochtend. Er zijn tussen Bedum en Onderdendam bij opgravingen recent vondsten gedaan, die geëxposeerde zijn in het Wierdenmuseum. We krijgen rondleidingen één over de opgravingen de ander over de vaste collectie van het museum. Al met al een informatieve en ook leerzame ochtend met dank aan de vrijwilligers en de rondleiders.

 

 

2 november 2023   OP HERHALING DE FAM HOEXUM

We bekijken een film van het schoolreisje van kleuterschool Pinkeltje, de aankomst van Sint Nicolaas (toen nog met een zwarte                                 Piet!)  en  oude dorpsfilmpjes. De filmpjes gemaakt door Wim en Alie Hoexum, werden door Ruurd en Trijnie omgezet naar een bruikbaar bestand wat we deze ochtend konden bekijken.    Wim en Alie waren inwoners van  Onderdendam.  Hanneke bedankt Trijnie (en Ruurd) voor het omzetten van de filmpjes.

 

19 oktober 2023 Een bezoek aan DE HOLM in Den Andel

We worden meegenomen in "happen in de tijd" een herkenbaar verhaal vanaf 1900 tot 2000. we gaan in 10 tallen door de tijd en ons geheugen wordt weer opgefrist, oh, ja dat was toen! Tussen de verhalen werden we getrakteerd op hapjes en drankjes uit die tijd. Van sommige gebeurtenissen wist je nog precies waar je toen was. Dank voor dit prachtig tijdsdocument! Een aanrader voor een groepsactiviteit! 

 

12   oktober 2023:   HOE HOUDEN WE ONS LICHAAM STERK EN GEZOND

 Dora Jensma, werkzaam in de huisartsenpraktijk te Loppersum,  woonachtig in Onderdendam , gaat ons daar uitleg over geven.

We gaan het hebben over ouder worden en voeding. Aan de hand van de Schijf van vijf bekijken we ieder onderdeel afzonderlijk.

        - welke voedingsstoffen zijn er nodig om ons fit en vitaal te houden

        - we krijgen minder behoefte aan eten en kunnen daardoor een  tekort krijgen aan belangrijke voedingsstoffen

         - goede voeding kan een hoop klachten voorkomen.  

Het was een leerzamer ochtend waar iedereen iets aan kan hebben.  

 

 

28 September 2023:  FOTOPORTRETTEN 

Peter Russchen uit Bedum is niet alleen kenner van bomen, maar hij maakt ook prachtige fotoportretten van mensen.  Als fotograaf geeft Peter uitleg over de opbouw van een foto, waar moet je op letten: diagonale lijnen en de zesvlak verdeling. Ook de richting van het licht en de daarmee ontstane schaduw bepalen de diepte in de foto. Peter deelt zaadlijsten uit waarmee we een compositie kunnen maken. denkend aan vorm en lichtinval (schaduwvlakken). Peter is vooral portretfotograaf en de vraag is of wij als leden van de Verzoamelstee   door Peter gefotografeerd willen worden. De foto's met een kort verhaaltje worden dan in DE KERK tentoongesteld. Een portretfoto is pas goed als beide partijen het een goed en mooi portret vinden. Hier horen we vast meer van!!!

Hanneke bedankt Peter voor deze mooi uitleg over fotografie.

 

21 september 2023:   Pluktuin "De Lage weg" te Bedum en wat is een Haiku?

Omdat het toch wat regenachtig weer was zijn we niet naar de pluktuin gegaan maar haalden we de pluktuin naar het dorpshuis. Er stond een prachtig boeket bloemen uit de pluktuin en we hebben naar een paar filmpjes over de pluktuin gekeken.  Na de pauze legde Hanneke uit wat een haiku is en daarna gingen we samen een aantal haiku's maken. Het resultaat zal binnenkort worden uitgedeeld.

 

8 juli 2023    Afsluiting van de eerste helft van het seizoen 2023

Na de koffie werd de film "Dierenmanieren" van Bert Haanstra vertoont waarin een vergelijking werd gemaakt tussen het gedrag van dieren en mensen. De borrel en een toost op het oude en het nieuwe seizoen met daarna de beloofde patat en een hertengehaktbal - smakelijk bereidt door Michiel van der Meer. Het ijsje als toetje smaakte ook Nico bijzonder goed. We wensen iedereen een fijne vakantie en tot na de zomer.

Nico bedankt voor de vele foto's die je weer gemaakt hebt voor de Verzoamelstee!

 

1 juni 2023    EEN UITJE

We bezoeken vandaag de Enne Jansheerd  "op Maarhuizen".  We zijn van harte uitgenodigd door Mayke Zandstra, bewoonster van                            de Enne Jansheerd, die ons vertelt over dit mooie historische pand en Gijs leidde  ons vol enthousiasme rond door de boerderij en de omgeving. De naamgeefster van de boerderij "Enne Jans" ligt hier op het kerkhof op de wierde begraven.

25 mei 2023 Koffiedrinken in DE KERK met expositie.

In DE KERK is een expositie te zien van kunstenaars uit Onderdendam.  Jolanda Sluiter met kleurrijke werken, Afke Lanting met keramiek, Nienke Veenland met schilderijen van dieren, Toos Buisman met o.a. kinderen aan zee en Marion Bos  met schilderijen uit de omgeving en het wad. Ook het werk van Jacob Kauw was uitgestald. Na de koffie werd de expositie aandachtig bekeken en besproken. Hanneke bedankt Hans voor de gastvrijheid.

 

 

11 mei 2023    Liefde voor Bijen

Martin Lambeek, bewoner van de voormalige basisschool "de kleine Wereld"" heeft een passie voor bijen. Over de verschillende soorten en welke wel en geen honingbijen zijn had Martin een helder verhaal. Dat er in de imkerwereld een constante ontwikkeling is laat hij zien aan de hand van verschillende bijenkasten. Hannekle bedankt Martin met een "honing-doos" gevold het producten waar honing in is verwerkt.

                           

18 mei 2023    GEEN   VERZOAMELSTEE

 

20 april 2023   Onderzoek van het UMCG 

Twee studenten van het UMCG doe mee aan een regionaal onderzoek naar de mobiliteit en welbevinden van ouderen tussen de 70 en 80 jaar in de provincie Groningen. Zij onderzoeken zowel in de stad als de ommelanden en proberen een verschil tussen die twee groepen zichtbaar te krijgen. Een aantal van onze Verzoamelsteeërs  gaar deelnemen aan dit onderzoek.  Na de pauze hebben we, verdeeld in vier groepen een spel gespeeld met vragen (van de theezakjes) die een gesprek op gang kunnen brengen. Te horen aan de geanimeerde gesprekken is die opzet wel geslaagd.

Volgende week geen Verzoamelstee i.v.m. koningsdag. 

 

13 april 2023 

Menna Dijkema, onze dorpsgenote maakte een rondreis door Zuidelijk Afrika. Van Kaapstad door Zuid Afrika Namibie, Botswana en de Victoria Falls. Aan de hand van foto's vertelde Menna van haar belevenissen tijdens deze reis.

 

 

woensdag 5 april 2023        Neuten schaiten.

Na het eerste bakje koffie ging het los ........... er werd veel "dun" en minder "dik" gespeeld dan vlogen de noten en de chocolade eieren alle kanten op. Geen nood want er waren handjes genoeg om alles weer op de juiste plek te zetten. Na de eerste ronde nog een bakje koffie en daarna de tweede ronde.  Na een groepsfoto was het tijd voor een aperitiefje en de paasbrunch verzorgt door Annemieke en Hans.  

 

30 maart    DOORTRAPPEN 

De elektrische fiets, de E-bike is niet meer weg te  denken uit ons leven. Hoe fiets en handel je veilig met zo'n fiets?  We krijgen voorlichting door Siebren v.d. Molen van het Huis van de Sport  en Kees van de Fietsenbond. Na een korte inleiding van Siebren, legt Kees uit wat een E-bike is en wat je er wel en niet mee kunt doen. Na uitvoerige uitleg gaan we met diegenen di9e een fiets hadden meegenomen,  het geleerde in praktijk brengen. Vooral het opstappen en wegrijden wordt beoefend. Terug in het dorpshuis doen we nog een quiz over verkeersveiligheid waarna Hanneke  Kees bedankt voor de uitleg en het enthousiaste verhaal.

 

3 maart    De wijkagent Gert-Jan Smit geeft een inkijkje in zijn werk in de huidige maatschappij.

 

 

 

9 maart     Mevrouw J. Stoutjesdijk  van mensenwerk gemeente Hogeland vertelt ons over ""mantelzorg"".

Mantelzorg: ‘je doet het gewoon, dat maakt het juist zo bijzonder’

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je (hebt) in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Bij Mensenwerk Hogeland staan inmiddels 1130 mantelzorgers geregistreerd. Een topje van de ijsberg. Gemiddeld geeft 1 op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder mantelzorg. Wat is mantelzorg eigenlijk? Waar kan men terecht voor vragen? Welke voorzieningen zijn er? Hoe raak je als mantelzorger niet overbelast? Durven we hulp te vragen en hoe blijven we zorgen voor elkaar? Joke Stoutjesdijk, heeft op deze vragen op informatieve wijze een antwoord gegeven. Hanneke bedankt haar voor dit verhelderend inzicht in de mantelzorg.

 

 

23  februari 2023   Pieter Kuik en zijn muziek

Pieter. als verschillende typetjes zorgde ervoor dat we de sterren van  de hemel gingen zingen. Goed voor iedereen! Er werd enthousiast meegezongen met de vele liedjes die Pieter ons voorschotelde. Hanneke bedankte Pieter met "Tulpen uit Onderdendam"!       

               

16 februari 2023 De Vele Verhalen van Jan Schoonveld

De heer Schoonveld was werkzaam bij het waterschap Hunsingo. Hij vertelde, omlijst met foto's over 1979 met sneeuw en wateroverlast, over de zeedijk vroeger en nu,  de gemalen en hoog water en over Noordpolderzijl. Na enige problemen met de laptop kon Jan Schoonveld zijn verhaal beginnen, Hans wisselde de plaatjes. Jan Mekkes liet nog een mooie folder zien. Na de prachtige verhalen van Jan Schoonveld bedankte Hanneke hem met een bos bloemen.

 

 

9 februari 2023     BEWEGEN..........BEWEGING

Veel bewegen , dat horen we overal. Donderdag kwam  Christien Ensing, docente bij de ouderen bewegingslessen. Zij liet ons zien en mee beleven,  dat je op eenvoudige wijze heel veel in beweging kunt zijn. Na oefeningen op de stoel en met een bal (som ook heel veel) komen we in actie met verschillende spelen. Zoals je kunt zien werd er fanatiek gespeeld!  Heb je na deze ochtend zin in meer .......... Kom dan ook op maandagochtend van 10.30 - 11.30 naar het dorpshuis. 

 

2 februari 2023  De Gidsen uit Winsum

Twee gidsen van de VVV uit Winsum komen vertellen over het gidsen en laten mooie, maar ook onbekende plekjes van Winsum zien. 

 

 

26 januari 2023 Annemiek Wassenaar vertelt.

We beginnen deze ochtend met het feliciteren van Aafke en Willem die op 25 januari hun 60 jarig huwelijksfeest hadden. Ter gelegenheid van dit heugelijk feit trakteren zij ons op heerlijk gebak! Dan is de beurt aan Annemiek die het verhaal vertelt waarin de woorden voorkwamen die we haar hadden opgegeven. Het werd een fantastisch verhaal wat we ook zullen publiceren in een volgende editie van ons Nijsjoagertje. Annemiek laat zien dat zij een meester is in het schrijven én vertellen van korte verhalen, zowel in het Nederlands als het "Boers" we hebben er van genoten! Hanneke bedankt Annemiek met een "tuintje in de mand".

 

19 januari 2023 

Op uitnodiging van De Verzoamelstee komen Martine en Marjan vertellen over hun werkzaamheden als praktijkondersteuner bij de huisartsenpraktijk te Bedum. Beiden hebben een verpleegkundige achtergrond. Ze kunnen hun kennis en kunde inzetten tijdens de spreekuren voor astma en COPD, diabetes mellitus type 2, boezemfibrilleren, spreekuur voor mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en ouderenzorg. Er werd aandachtig geluisterd naar de presentatie van de veel voorkomende ziektes bij de oudere mens. Een helder betoog over het werk van de verpleegkundigen in de artsenpraktijk te Bedum. Na het beantwoorden van de vooraf gestelde vragen, bedankte Hanneke de drie dames met een handgemaakte kaars uit eigen dorp.

 

 

 

12 januari 2023  Koffieochtend

Het was weer een gezellige koffieochtend met vele gesprekken.