Foto;s  2019 1e helft.

 

17 januari 2019  Ode aan Jantje Bulthuis

Jantje Bulthuis (1897-1988) en haar Zuster Annie Bulthuis (1902-1991) hebben hun hele leven in Onderdendam gewoond en zijn nooit getrouwd geweest. Eerst woonden zij in het huis "kat en uil" aan de Winsumerweg en later aan de Van Royenstraat. Jantje was creatief en schreef de gedichten die Hanneke de Vries voorlas op deze ochtend. Janneke, later noemde zij zich Jantje, schreef over van alles wat haar bezig hield o.a. de natuur, kinderen, religie, verloren liefde, de moraal, de oorlog en levensvraagstukken. Uit haar erfenis zijn boeken en schriftjes met haar gedichten bewaard gebleven en via Annie Bodde bij Hanneke terecht gekomen. In de pauze gingen een aantal van deze schriftjes rond en werden aandachtig gelezen en werden herinneringen opgehaald over de dames Bulthuis. Tot slot overhandigde Hanneke één van de gedichtenbundels aan Jan Mekkes. Zo kwamen de dames Bulthuis weer volop in de belangstelling wat zeker een vervolg zal krijgen in het Nieuwsblad en de Historische Vereniging Bedum. 

 

24 januari 2019  Henri Klok komt vertellen over zijn werk als ambulancebroeder.

Deze week was onze Verzoamelstee uitgebreid met gasten van de Verzoamelstee uit Bedum

Henri vertelt enthousiast over hoe het werkt met 112, de doktersdienst en de aanrijtijden van een ambulance. Ook vertelt hij over het werken met de defibrillator die hier aan de voorkant van het dorpshuis hangt. Het was een leerzame ochtend waardoor we nu meer begrip hebben voor het mooie werk van de ambulancediensten en meer te weten zijn gekomen over reanimeren en de defibrillator. Hanneke bedankte Henri voor zijn lezing over de ambulance.

 

31 januari 2019   Verzoamelstee krijgt bezoek van de peuterspeelzaal.

De peuters hadden, natuurlijk met hun juffen, heerlijke roomboterkoekjes gebakken  die bij de koffie heerlijk smaakten. Na het zingen van een liedje voor het eten smulden de peuters op vele manieren uit hun etensbakjes; aan tafel, op schoot of op de grond!

Het was een mooie ochtend met de peuters en de ouderen. Beiden hebben genoten en dus is dit voor herhaling vatbaar.

07 februari 2019  Eddy Buisman en Siep Brink vertellen over hun fietstocht.

Samen met Siep Brink maakte Eddy afgelopen oktober en november een prachtige fietsreis door Vietnam, Laos en Cambodja. aan de hand van foto's en kaarten deden zij een verslag van hun belevenissen. We zagen beelden van het dagelijks leven, de markten, de mooie natuur, het boeddhisme, de rijstvelden en de vele ontmoetingen waarover de beide heren met enthousiasme over konden vertellen. Corry bedankte Eddy en Siep met een fles wijn.
 
 

14 februari 2019   De sneeuwwinter van 1979. Nu 40 jaar geleden.

Een druk bezochte ochtend van onze Verzoamelstee! We hebben gekeken naar een film van Marinus Westerbeke die hij gemaakt heeft tijdens die barre winter waarin ook Onderdendam ingesneeuwd raakte. Mooie beelden van meters hoge sneeuwduinen en het ruimen van de sneeuw in en om het dorp. Daarna een reportage van RTV Noord (vrouger) over deze sneeuwwinter van '79. Na de pauze had Jan Mekkes boeken en kranten tentoongesteld uit zijn verzameling over deze winter. Hanneke bedankte Marinus voor het beschikbaar stellen van de film.

 

28 februari 2019  Albert Westers over zichzelf en over de hulp die hij van zijn hond ontvangt.

Velen zullen Albert wel eens door het dorp zien lopen met zijn geleidehond want samen lopen zij vaak rondjes van 18 kilometer rondom Bedum. De geleidehond let op waar Albert wel en niet kan lopen, vermijdt obstakels en let op bij kruisingen. Albert zelf kent alle routes uit zijn hoofd. Albert is niet altijd visueel gehandicapt geweest maar had een ziekte die de oogzenuw afbreekt waardoor signalen van het oog het specifieke hersendeel niet meer bereiken. Albert vertelt boeiend over zijn leven, zijn handicap en het leven met zijn geleidehond. Albert liet ook een aantal hulpmiddelen zie zoals een brailleboek, een sprekende wekker en een speler voor het gelezen boek. Na de pauze laat hij een film zien van de KNGF over de opleiding van de geleidehonden, wat die allemaal wel niet moeten leren (!)  en de training met diegene die de geleide hond gaat krijgen. Een zeer boeiende en leerzame ochtend waarvoor Hanneke Albert hartelijk bedankt.

Daarna hebben we genoten van een heerlijke maaltijd verzorgd door Harry's foodservice. Helaas was dit ook de laatste keer dat Harry dit voor ons kon doen. Harry, bedankt voor alle maaltijden die je voor ons hebt verzorgd.

 

07 maart 2019    Sjoelen bij de Verzoamelstee.

Foto's spreken voor zich.

 

14 maart 2019  Erika Eilander vertelt over haar werk als dorpsondersteuner

Deze ochtend bezocht Erika Eilander onze Verzoamelstee. Zij is onlangs voor een beperkt aantal uren per maand aangesteld als dorpsondersteuner. Erika is in Onderdendam geboren, later verhuisd, maar komt nu met haar gezin wonen in de Chr. basisschool in de Van Royenstraat. Erika vertelde in vogelvlucht over haar diverse opleidingen en talenten en met name haar sociale inslag zorgde ervoor dat zij op deze baan solliciteerde.
Op dit moment is zij bezig de uitslagen van de vragenlijsten uit de “”picknickmanden”” te digitaliseren. Zij hoopt naar aanleiding daarvan een soort werkplan te ontwikkelen. Daarnaast zit zij elke donderdagochtend in het dorpshuis, waar zij voor iedereen beschikbaar is voor welke vraag dan ook. Wij wensen haar veel succes, en hopen haar nog eens terug te zien bij de Verzoamelstee.
 
We gaan onderzoeken of we in het volgend seizoen weer 1 keer in de maand samen kunnen
lunchen of een warme maaltijd nuttigen.
Op 28 maart verzorgt Etty Riemersma een lunch voor ons.
 
Vanaf heden tot de zomerstop verzorgt Etty Riemersma de fotoreportages.
 

21 maart 2019  De Heer W. Mollema vertelt over de boderijders in Groningen

De heer Mollema beschikt naast een collectie boeken over bodediensten ook over een groot fotoarchief. Aan de hand van foto's vertelde hij het verhaal van de ontwikkeling van de bodediensten vanaf de beurtschippers via de hondenkar naar de paardenwagen , de eerste vrachtauto's naar de huidige transportondernemingen. Hij schetste met mooie foto's een beeld van de bedrijvigheid en het zware handwerk aan de vele kades van de stad Groningen en het bodenterrein. Ook de provincie Groningen, waar veel boderijders waren gevestigd kwam uitgebreid aan de orde. Zo ook Onderdendam! Hanneke bedankte de heer Mollema voor zijn mooie lezing over de bodediensten.   

 

28 maart 2019  koffieochtend met bezoek van de peuterspeelzaal en lunch

Deze ochtend kregen we bezoek van de peuters van de peuterspeelzaal die de verstopte eieren mochten komen opzoeken. Plotseling zagen we nog een gast! Het leuke lammetje. Als één van de peuters het lammetje de fles geeft hebben wij daar de volle belangstelling voor. We gaan in groepjes de peuterspeelzaal  bezoeken. Ondertussen worden in de keuken de voorbereidingen getroffen voor de lunch o.l.v. Etty. Iedereen was vol lof over de lunch. Dit is zeker voor herhaling vatbaar

 

04 april 2019   De lente op “t hoogholtje”, en  Annie van Dijken Hooghuis vertelt over paasgebruiken en leest  voor uit eigen werk.

Na een stukje film over de  tuin van Oene  in het voorjaar, is het woord aan Annie van Dijken Hooghuis die uitleg geeft over het ontstaan van paasgebruiken en hoe deze zijn ingebed in onze Christelijke traditie. De kip, het ei en de haas waren symbolen voor vruchtbaarheid en het nieuwe leven. Na de pauze leest Annie voor uit eigen werk. Korte verhalen met een humoristische inslag en soms wel wat "ondeugend". Met haar verhalen had zij de lachers op haar hand. Hanneke bedankt haar daarvoor. Na afloop konden de boeken van Annie tegen gereduceerde prijzen worden gekocht. 

Op18 april gaan we neuten schaiten. Hoe ging dat ook al weer …………….. de spelregels vind je onder archief.

 

11 april 2019   Bob Assenberg vertelt over het werk met vluchtelingen, met name het leren van de taal.

 Als een vluchteling ons land binnen komt moet hij/zij de taal gaan leren. Dat dit moeilijk is laat Bob zien aan de hand van 6 woorden uit het Fins. Deze moeten we snel leren en ervaren dat dat lastig is. Nog lastiger is het als de vluchteling b.v. uit een Arabisch land komt waar een ander lettertype wordt gebruikt dan ons alfabet. Dan moet eerst het alfabet worden aangeleerd. Is Nederlands een moeilijke taal? Niet moeilijker dan andere talen. Wat verwarrend is, dat wij talloze woorden hebben met een dubbele betekenis zoals "arm" en "vorst".  Na de pauze liet Bob aan de hand van 4 vluchtelingen zie hoe verschillend zij in het proces van inburgering kunnen staan. Hanneke bedankt Bob voor zijn helder verhaal. 

 

18 april 2019  Neuten schaiten.

Er was weer een mooie baan uitgezet door Jan Mekkes. Er werd fanatiek gespeeld door alle aanwezige bezoekers van de Verzoamelstee zoals op de foto's te zien is.

 

 

25 april 2019  Museum Hogeland Warffum

De foto's van Etty spreken voor zich, Het was een mooie ochtend met veel nostalgie.

 

 

 

09 mei 2019  De heer Feddrik van Dellen vertelt over rattenvangsten
Onlangs hebben we allen kunnen stemmen voor de Waterschappen. Wat doet het Waterschap zoal? Vandaag komt de heer Feddrik van Dellen, medewerker van het team MURA van het Waterschap Noorderzijlvest vertellen over het hoe en wat van rattenvangsten.

 

16 mei 2019  Harry van Harry's foodservice komt vertellen over  de verschillen van vroeger tot het moderne haute cuisine.

Harry vertelt over de verschillen wat men vroeger in de keuken gebruikte aan producten en wat nu gangbaar is. Zoals het exotisch fruit wat nu in de restaurants veel gebruikt wordt voor garneringen en toetjes. Ook zijn de kooktechnieken aan de orde gekomen. De keukenmachine is onmisbaar geworden, De slagroomspuit voor het maken van moesjes en het gebruik van chemische middeltjes voor de moleculaire keuken. Harry gaf nog een demonstratie hoe je kunt snijden zonder ongelukken. Veel koks zijn maanden lang bezig met het ontwikkelen en verfijnen van een bepaald gerecht.

Hanneke bedankte Harry voor een zeer informatieve ochtend met een mooi inkijkje in het werk van de moderne restaurant kok.

  

23 mei 2019  Voedselbank Winsum

Voor de pauze werd er uitleg gegeven over het hoe en waarom van de voedselbank. Veel mensen leven nog steeds in armoede en kinderen gaar zonder ontbijt naar school! Armoede ontstaat niet uit onwil, de oorzaak ligt vaak aan dramatische gebeurtenissen als echtscheiding of verlies van baan. De voedselbank deelt aan deze mensen voedselpakketten uit. De producten krijgt da voedselbank van supermarkten, fabrikanten of van particulieren. Na de pauze kregen we een rondleiding door het magazijn en het uitgiftepunt. Alle houdbare producten liggen op datum gesorteerd en zuivel, groente en fruit wordt gekoeld bewaard. Vlees ligt diep gevroren  in de vriescel. In het uitgiftepunt worden tegenwoordig geen samengestelde pakketten uitgedeeld maar kunnen de  klanten zelf uitzoeken wat ze echt nodig hebben afhankelijk van de gezinssamenstelling.

We hebben grote waardering voor het werk van de voedselbank. De goed lopende organisatie draait alleen op vrijwilligers. 

   

06 juni 2019  Bezoek aan Marieke Poel

Deze ochtend was de laatste Verzoamelstee van dit seizoen. Deze ochtend werden wij om 10:00 uur verwacht aan de Stadsweg 13. Daar woont Marieke Poel met haar gezin. Ze ontving ons met een high-tea, in een feestelijke, vrolijke en nostalgische omgeving.
Vervolgens amuseren we ons met diverse nostalgische spelletjes en maakt Marieke foto’s van de activiteiten. Deze foto's van Marieke worden vertoont op de eerste Verzoamelstee van het volgend seizoen. Allemaal een goede vakantie gewenst.