12 januari

22 december 2022 De Verzoamelstee viert Kerst.

Hanneke legt uit dat we kerstwensen naar elkaar schrijven die na afloop weer worden verdeeld. Bé Kuipers heeft een mooi Gronings kerstverhaal geschreven wat hij aan ons voorleest. Hanneke bedankt hem daarvoor. Na het tweede bakje met een kerstkrans zingen we, met begeleiding van Hanneke en Hans, enige kerstliederen.  Nadat de soep en broodjes zijn uitgeserveerd genieten we allemaal van deze heerlijke kerstbrunch.

Bij het weggaan krijgen we allemaal nog de eerder geschreven kerstwens en een kersenbonbon. 

Nico, ook dit jaar weer bedankt voor de gemaakte foto's.

 

 

15 december 2023  De grote Bingo ochtend

Er werd intensief gespeeld voor de mooie prijzen. 

8 december 2022 Els Hoexum vertelt over haar jeugd 

Els is geboren in Den Andel en verhuist naar Onderdendam waar haar vader koster en beheerder werd van Rehoboth ( = De Here heeft ruimte gemaakt) . Veel leden van de Verzoamelstee hebben daar ook herinneren aan en er kwamen prachtige verhalen los over de gereformeerde gemeenschap in Onderdendam.

Hanneke bedankt Els voor haar mooie verhaal.  

01 december 2022 Sinterklaas komt op bezoek.

Onder luid gezang van de bekende liederen kwam de Goedheiligman met zijn trouwe knecht Piet(er) de zaal binnen geschreden. Er was voor iedereen een vriendelijk woord én natuurlijk een cadeautje. Sint had goed uitgepakt dit jaar en na afloop ging iedereen met een tevreden en voldaan gevoel naar huis. Dank u Sinterklaasje. Dag Sint en Piet tot het volgend jaar!

24 november 2022  Jan-Bernard Oostwoud van Mensenwerk

Jan-Bernard komt vertellen over de thuiskamer aan de hand van de z.g. inspiratiekaarten, De thuiskamer is een plek in het dorp waar mensen zich vertrouwd en thuis voelen. Een initiatief vergelijkbaar met de Verzoamelstee. De inspiratiekaarten zijn bedoeld voor mensen die een thuiskamer willen oprichten in hun dorp. Er zijn weinig verschillen tussen de Verzoamelstee en de thuiskamer. Dus onze Verzoamelstee is al een thuiskamer! Wel kunnen we met de inspiratiekaarten kijken hoe we de Verzoamelstee kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld over gezondheid en  buurtzorg. Hanneke bedankt Jan-Berend voor zijn inspirerend verhaal met een kaars uit eigen dorp. 

 

 

17 november Sjoelen.

Er werd weer sportief en soms ook fanatiek gesjoeld deze ochtend. De foto's spreken voor zich.

 

10 november We vieren St. Maarten met de kleuters.

Foto's spreken voor zich.

 

 

3 november:    :  Mevrouw Middel verbonden aan Mensenwerk van gemeente het Hogeland geeft tips over budgettering etc

Mevrouw Middel heeft ons voorzien van nuttige tips voor budgettering en subsidie/toelage voor de gasrekening. Mevr. Middel vond het  een geslaagde ochtend met een leuke groep!

 

 

27 oktober Hans vertelt over persglas

Hans komt met een collectie persglas van DE KERK. Hij vertelt over soorten glas en het verschil tussen geblazen glas en persglas. Aan de hand van verschillende objecten vertelt hij hoe de kleur en vorm in het persglas komt. Vooral de glazen dessertkommetjes waren bij iedereen wel bekend, het feest der herkenning!

 

13 oktober Pompoensoep maken met de kleuters

De hele Verzoamelstee was druk met het snijden van pompoenen en wortelen. Vanwege de privacy mogen we geen foto's laten zien waar de kleuters zichtbaar op staan, helaas. De pompoensoep was nog niet klaar aan het eind van de ochtend. We konden 's middags met een pannetje wat soep komen halen.

 

 

22 september bezoek aan de dorpstuin in Den Andel 

We drinken koffie met heerlijk gebak in De Holm, het activiteiten centrum van Den Andel. Hier wordt van alles georganiseerd en ze hebben en mooie inbrengwinkel. Ook de dorpstuin is een initiatief van De Holm.  Jan Rademaker vertelt ons daar van alles over de tuin. Hoe het begon en wat het is geworden. Na een wandeling van De Holm naar de dorpstuin bekijken we met Jan als gids  het resultaat dat door vrijwilligers in jaren is opgebouwd.  Ook nu in herfsttooi is het prachtig. We gaan vast nog wel eens een keer kijken als alles in bloei staat. 

 

 15 september om 9.00 uur ,s ochtends startte het nieuwe seizoen van DE VERZOAMELSTEE met een bootreis naar het Lauwersmeer.

Deze bootreis kregen wij  kado van"" het Nut van het Algemeen ""en "de Molenstichting"" Een fantastische start van het seizoen.

Het was heel fijn, dat de boot naar Onderdendam kon komen, zodat we met elkaar welgemoed op konden stappen en een vriendelijk echtpaar ons welkom heette met koffie en gebak en een bloemetje op tafel.

Met wisselende luchten vol donkere wolken, zon en af en toe een fikse regenbui  voeren we via Winsum,Roodehaan, Electra meanderend naar het Lauwersmeer.In de boot werd volop bijgepraat, rondgekeken, geschiedenis verteld en we zongen volop mee met onze animator Pieter Kuik, die ook mee was. Na een overheerlijke, en uitgebreide lunch stapten we in Zoutkamp van boord om ons te vertreden, om vervolgens met een borreltje, of kopje thee weer terug te varen naar Onderdendam. Om 17.15 arriveerden we weer bij de brug.

Iedereen was vol lof en heel tevreden over deze reis en mooie start van het seizoen 2022/2023.

Molenstichting en het Nut nogmaals veel dank en ook  aan wijlen Jan Knegt,, die dit mogelijk heeft gemaakt, en die we ook gememoreerd hebben.

 

 

16 juni 2022 Bezoek aan Euwsum.

Na een een bezoek aan de prachtig aangelegde tuinen en de nieuwe kas, werden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw van Euwsum. Met koffie en gebak sloten we dit eerste half jaar  van de Verzoamelstee af.  We wensen jullie allemaal een goede vakantie.

 

 

9 juni 2022  Film 1940-1945 te Baflo

De film geeft een beeld van de oorlogsjaren in Baflo vanaf de bezetting tot en met de bevrijding. Diverse "ooggetuigen" vertellen het verhaal van de onderduikers en de verzetshelden als de gebroeders Gootjes, K. Stavenga en M. Tillema. Tussen de gesprekken werden enkele scenes nagespeeld door acteurs. Geïnteresseerd werd er gekeken en geluisterd. Behalve wanneer er herkenning van personen was, kon je een speld horen vallen. Tijdens de aftiteling van de film bleef het ook respectvol stil. 

De film werd ter beschikking gesteld door Trijnie en Ruurd Visser.

 

 

2 juni 2022 bezoek aan de fam. Jensma.

We werden hartelijk ontvangen door Gosse en Dora met koffie en heerlijke cake. Op de plaats waar ooit een molen stond (deels afgebroken) hebben zij een nieuw modern "schuurhuis" gerealiseerd. Gosse vertelt over het hele proces van deze nieuwbouw en alle problemen die zich daarbij hadden voorgedaan. Hanneke geeft een oude foto van de molen en wat extra informatie. Daarna konden we "ongehinderd" het hele huis bekijken, met hier en daar wat toelichtingen door Dora. Aan het eind van deze mooie ochtend bedankt Hanneke  Gosse en Dora met een fraaie kaars. 

 

19 mei 2022 bezoek aan de boerderij van de familie Veenland

Al vroeg vertrok de groep die ging fietsen naar het Rode Wold. Daar werden we hartelijk ontvangen door Nienke en Matthijs met koffie en gebak. Onder de luifel werden geanimeerde gesprekken gevoerd. Dan werd de groep verdeeld in twee groepen: één groep ging op een platte wagen naar het drassig grasland waar weidevogels broeden. De andere groep kreeg een rondleiding door de boerderij. Na terugkomst bedankte Hanneke  Matthijs en Nienke Veenland voor deze bijzondere ochtend. Het was  interessant, we hebben daardoor een andere kijk op het moderne boerenbestaan gekregen. 

 

 

12 mei 2022  activiteiten rond 4/5 mei.

Naar aanleiding van ons 10+1 jarig jubileum heeft Hanneke een collage gemaakt met de opmerkingen die we op een briefje konden schrijven én de groepsfoto die we toen gemaakt hebben. De fotolijst krijgt een plaats in het Dorpshuis.

De film kon helaas niet wegens technische mankement worden vertoont. Gelukkig had Jan zijn uitgebreide collectie 1940-1945  meegenomen. Vol belangstelling werd deze door veel mensen aandachtig bekeken. Waar nodig gaf Jan aanvullende informatie.

Mooi materiaal Jan, bedankt!

 

 

28 april 2022  Jubileum 10+1 jaar Verzoamelstee!

Bij feestelijke ochtend horen natuurlijk ook sprekers. Corrie gaf een historisch verslag van 10 jaar Verzoamelstee en Hanneke maakte bekend dat we via het Nut, uit de erfenis van Jan Knecht een bedrag hebben gekregen om een reisje te maken.

En natuurlijk was er ook koffie met een speciaal gebakje (V 10+1). Daarna een geweldig optreden van Pieter Kijk met opmerkelijke liedjes voor en over de verzoamelsteeërs. Pieter werd door Hanneke bedankt met een cadeau. Op het terras werd een groepsfoto gemaakt. Na een feestelijke dronk op de Verzoamelstee konden we aanvallen op het chinees lopend buffet wat bij iedereen goed in de smaak viel. We gaan met z'n allen op naar de volgende 10 jaar!

Met dank aan Hetty voor de foto's.

 

  

21 april 2022 Vlasmuseum Stedum

De heer Hofman hield een enthousiast verhaal over de vlasproductie in de omgeving van Stedum. Jan Mekkes overhandigde nog een oud krantenartikel over de vlasteelt aan dhr. Hofman die daar erg blij mee was. Vanaf het inzaaien van het vlas tot de productie van vlasvezel, lijnzaadolie en veekoeken is een omvangrijk proces met vele stappen. Het repelen kent iedereen maar dat het ook nog moest rotten in water om de bast zachter te maken was een nieuw aspect. Het museum was interessant en de demonstratie van de heren op de repelbank was wel een hoogte punt. Hanneke bedankt de heer Hofman met een enveloppe en daarna keerden we weer huiswaarts.

14 april 2022 Neutenschaiten

Op de donderdag voor Pasen spelen we traditioneel neutenschaiten. De foto's spreken voor zich.

 

 

7 april 2022  Michiel van  der Meer vertelt over zijn passie, maar ook over de voors en tegens van de jacht.

Michel vertelt enthousiast over zijn jeugd en de toen ontstane belangstelling voor de jacht en de natuur. Het werd duidelijk dat jagen niet zomaar "alles schieten" betekent. Zorgvuldig zijn met wat je wel bejaagt en wat niet. Michel ruimt ook aangereden wild op, dat mag niet zomaar meegenomen worden. De dieren worden geslacht en daarna terug gegeven aan de natuur. Aan de hand van meegenomen schedels van reeën laat Michel zien dat je aan het gewei de leeftijd kunt herleiden. Ook is hij judoka met een zwarte band. Voor verschillende organisaties organiseert Michel met een groep mensen het onderhoud en kappen van bos. In alles wat hij doet staat zorgvuldigheid en helderheid voorop en ziet daar met een zekere strengheid op toe. De jacht kent voor- en tegenstanders. Tegenstanders zien het als doden van dieren, voorstanders zien het als faunabeheer. 

Hanneke bedankt Michel voor deze interessante lezing met een jachttegel en een boek over de jacht wat bij Michel in goede aarde valt.

Met dank aan Etty voor de foto's.

              

31 maart 2022  Op deze dag ontvingen we een lang uitgesteld bezoek  van Carin van  der Wal, van het museum""het behouden blik"" in Uithuizermeeden. Zij verwelkomde ons met een tafel vol prachtige, oude, nostalgische blikken. Met heel veel kennis van zaken wijdde zij ons in, in het goed kijken naar bovenkant/onderkant van blikken waarop al veel informatie te vinden is. Heel leerzaam. Ook toonde zij een aantal , ik noem het maar industriele blikken van o.a. Van Nelle, de Gruyter, en Niemeyer. Blikken uitgegeven bij speciale gelegenheden kregen aandacht.

Iedereen herkende blikken van vroeger thuis, en we constateerden ook dat deze vorm van verpakking heel mooi , maar ook duurzaam was, en eigenlijk wel weer gebruikt mag worden.

Ook interessant was dat enkele bezoekers een waardevolle aanvulling bij bepaalde blikken konden geven. Het was een sfeervolle en nostalgische ochtend met veel geïnteresseerde bezoekers.

Een warme maaltijd.

Eindelijk konden we na een lange tijd weer  samen eten.

Toos en Eddie Buisman hadden erwtensoep en bonensoep gemaakt. Bonensoep naar het recept van de moeder van Toos. Passende gerechten, want de sneeuwvlokken vlogen wild langs  de ramen.

Iedereen heeft meerdere keren opgeschept, dus......viel het in  de smaak.

Eddie en Toos hartelijk dank voor jullie bijdrage.

Ook weer dank aan Nico voor de foto's!

 

17 maart 2022 koffieochtend.

De eerste keer na de coronaperiode dat we weer samen kunnen komen. Blij met weer zoveel trouwe bezoekers.