20 september 2018  De tuin van het Hoogholtje en gedichten van Anneke Mekkes

We begonnen deze eerste ochtend van het nieuwe seizoen met een gedicht van Anneke. Daarna "de zomer" uit de film over de prachtige tuin van het Hoogholtje toen Oene, de vorige bewoner, er nog woonde. Mooie beelden van een wilde tuin. Daarna las Anneke gedichten voor uit eigen werk maar ook van Toon Hermans. Na een rondje "hoe was da vakantie" en een laatste gedicht van Anneke kreeg zij bloemen uitgereikt door Hanneke.  Een mooie start van dit nieuwe seizoen Verzoamelstee. Volgende week bezoeken we een heel andere tuin, de Japanse tuin aan de Bedumerweg 38.

 

27 september 2018  Bezoek aan de Japanse tuin aan de Bedumerweg. 38

Na een hartelijk ontvangst met koffie door Bart Nuis deed hij een verhaal over soorten Japanse tuinen en hoe zijn Japanse tuin tot stand is gekomen. Kenmerken van Japanse tuinen zijn altijd Stenen, water, mossen, varens en Japanse struiken en bomen. Dat alles was in deze tuin te vinden. we konden vrij rondlopen door de tuin en vragen stellen aan Bart. Ook DE KERK had even een warme belangstelling. Na de koffie vertelde Bart over het Kaarsen maken en liet hij ons het museum zien waar talloze voorwerpen tentoongesteld werden, van kimono's tot asbak. Een mooie verzameling, deels Japans antiek. Met het overhandigen van een boek over Japanse tuinen door Hanneke aan Bart besloten we deze Japanse ochtend. 

 

04 0ktober 2018 Visserijmuseum Zoutkamp.

Een korte impressie van deze excursie naar Zoutkamp.

 

11 oktober 2018 Koffieochtend met de albums van Jan Mekkes.

Jan had een deel van zijn collectie "Onderdendam" mee genomen. Mappen met foto's, aanzichtkaarten en krantenknipsels die hij in de loop der jaren verzameld heeft over Onderdendam. Aandachtig werden de mappen bekeken en bestudeerd wat weer levendige gesprekken opleverde. Jan kwam nauwelijks aan de koffie toe, "Jan waar is dit" en "Jan hoe zat dat ook alweer". Zeker een aanrader om dit nog een keer te doen.

 

18 oktober 2018  Jack Kamminga sport en justitie

Jack Kamminga werkt op de Mesdagkliniek in Groningen waar gedetineerden (patiënten) zitten met TBS (ter beschikking stelling). Jack vertelde over zijn werk op de Mesdagkliniek na zijn militaire loopbaan. we kwamen veel te weten over het proces wat een patiënt doorloopt die met een veroordeling met TBS de Mesdag binnen komt: vanaf aankomst tot vertrek. Als sport instructeur traint hij zowel patiënten als personeelsleden in sport en weerbaarheid. Een mooi inkijkje in een instituut waar je maar beter niet kunt zijn. 

Volgende week geen Verzoamelstee in verband met vakantie.

01 november 2018     Film "de herfst" over de tuin van Oene en schrijfster Annemiek Wassenaar .

Mooie beelden en muziek beschreven de herfstkleur in de tuin van Oene. Daarna vertelde Annemiek hoe zij tot het schrijven van korte verhalen is gekomen. En zij won er prijzen mee, zowel in het Nederlands als in het Gronings. Zij las een aantal korte verhalen voor die sprankelend waren, met humor en beeldend. Er zal vast nog wel een boek verschijnen met haar korte verhalen. Hanneke bedankte haar met Groninger boekjes en koek.  

08 november 2018    Notaris Suk uit Winsum.

De notaris kwam vertellen over het erfrecht en wat er de afgelopen decennia is veranderd. Belangrijkste vraag was: wie erven er, onder welke omstandigheden en wanneer. Als we geen maatregelen nemen, in de vorm van b.v. een testament of levenstestament, gaat veel van ons kapitaal in de vorm van successierecht naar de fiscus. In het tijdschrift wat al klaar lag staat de informatie over het levenstestament. Een ochtend met veel nuttige informatie waarover weer nagedacht moet worden:  hoe lossen we het goed op voor nu en later. Hanneke bedankte notaris Suk met een Amsterdamse School kaars.

15 november 2018    Colourfull het Hogeland.

Foto's spreken voor zich.

22 november 2018  Koffieochtend met boekjes van Jan Mekkes.

Jan had deze keer twee boekjes mee genomen die hij op de lagere school bij meester Koster heeft moeten maken. Het ene boekje ging over de geschiedenis, een mooie tijdbalk van de prehistorie tot 1953. Alles wat er in werd geschreven moest natuurlijk ook worden geleerd. Het andere boekje was biologie van de boerderij en tot een herbarium waarin alle voorkomende bomen, en hun vindplaats in Onderdendam werden genoteerd. Dit leverde weer veel stof op voor gezellige gesprekken. Mooi materiaal wat een beeld geeft van het vooruitstrevend onderwijs in die jaren. 

 

29 november 2018   Sinterklaas en zwarte Piet op bezoek.

Een mooie samenkomst met de Goedheiligman en zijn Pieterbaas. Zoals ieder jaar had hij weer met iedereen een kleine gesprekje en hier en daar een kwinkslag. De pepernoten en speculaas waren volop aanwezig. De zwarte-Pieten-discussie kwam ook nog aan de orde, waarbij Sint aangaf dat het kinderfeest altijd in ontwikkeling is geweest: de roe en het zakje zout zijn ook al verdwenen. Dus komt Sinterklaas volgend jaar met een kleurige Piet?

"Dag Sinterklaasje da-ag, da-ag, da-ag zwarte Piet!"

06 december 2018    Hans Stoelinga over de Amsterdamse School.

Hans vertelt over het ontstaan van de Amsterdamse School in Amsterdam rond 1915. Architecten als Van der Meij en De Klerk wilden vernieuwing in de architectuur. Zij kregen in het kader van sociale woningbouw de opdracht voor een wooncomplex aan het Spaardammerplantsoen: "Het Schip". Dit is de start van de Amsterdamse School waarbij het evenwicht tussen horizontale en verticale lijnen, golvende baksteen elementen en raamvormen, metselverbanden, maar vooral de expressie in de gevelwand bepalend zijn. Na de pauze werd verteld hoe de Groninger Amsterdamse School begint in de stad Groningen en ook in "Nieuw Bedum" bepalend is geweest voor de architectonische invulling van deze nieuwbouwwijk.  Architecten als Albert Wiersema en Karst Zevenberg hebben daar de meeste panden ontworpen. Maar ook in Onderdendam waren de heren actief. We kijken nu met andere ogen naar deze stijl die de architectuur van 1920 tot 1940 heeft bepaald.

    

13 december 2018  Kees Willemen vertelt over zijn blog "de winkelhaak"

Iedere ochtend in alle vroegte loopt Kees met zijn hond altijd dezelfde route|: van zijn huis naar de oprit van boerderij De Haver en weer terug. Die route heeft de vorm van een winkelhaak. Zijn belevenissen en observaties schrijft hij in zijn blog "de winkelhaak".  Hij heeft de belevenissen van  één week voorgelezen aan een zeer aandachtig publiek. Vaste thema's in zijn verhalen  zijn de natuur, het boerenleven, het weer en de sterren. We hebben genoten van je verhalen en blijven je volgen op, facebook of via de door jou gestuurde mail. Hanneke gaf als dank nog wat geestrijk vocht en daarna beantwoorde Kees nog enkele vragen.

 

20 december 2018  Kerstochtend en kerstdiner

Het was weer gezellig druk bij onze Verzoamelstee deze ochtend. Anneke Mekkes las twee mooie Groninger kerstverhalen. We hebben elkaar de kerst-herinneringen  uit onze jeugd verteld. Zo kregen we verhalen over hoe het ging in Gereformeerde, Hervormde en Katholieke gezinnen in en rond de kerstdagen. Was er wel of niet een kerstboom en wat aten we zoal met de kerstdagen. Daarna verhuisden we naar de feestelijk ingerichte "eetzaal" waar Harry's foodservice weer een heerlijk kerstdiner had bereid. Dit was dan de laatste Verzoamelstee van dit jaar.

We wensen Iedereen een vrolijk kerstfeest en een gelukkig en gezond 2019.