Foto;s  2018 zijn verplaatst naar het archief.

 

17 januari 2019  Ode aan Jantje Bulthuis

Jantje Bulthuis (1897-1988) en haar Zuster Annie Bulthuis (1902-1991) hebben hun hele leven in Onderdendam gewoond en zijn nooit getrouwd geweest. Eerst woonden zij in het huis "kat en uil" aan de Winsumerweg en later aan de Van Royenstraat. Jantje was creatief en schreef de gedichten die Hanneke de Vries voorlas op deze ochtend. Janneke, later noemde zij zich Jantje, schreef over van alles wat haar bezig hield o.a. de natuur, kinderen, religie, verloren liefde, de moraal, de oorlog en levensvraagstukken. Uit haar erfenis zijn boeken en schriftjes met haar gedichten bewaard gebleven en via Annie Bodde bij Hanneke terecht gekomen. In de pauze gingen een aantal van deze schriftjes rond en werden aandachtig gelezen en werden herinneringen opgehaald over de dames Bulthuis. Tot slot overhandigde Hanneke één van de gedichtenbundels aan Jan Mekkes. Zo kwamen de dames Bulthuis weer volop in de belangstelling wat zeker een vervolg zal krijgen in het Nieuwsblad en de Historische Vereniging Bedum. 

 

24 januari 2019  Henri Klok komt vertellen over zijn werk als ambulancebroeder.

Deze week was onze Verzoamelstee uitgebreid met gasten van de Verzoamelstee uit Bedum

Henri vertelt enthousiast over hoe het werkt met 112, de doktersdienst en de aanrijtijden van een ambulance. Ook vertelt hij over het werken met de defibrillator die hier aan de voorkant van het dorpshuis hangt. Het was een leerzame ochtend waardoor we nu meer begrip hebben voor het mooie werk van de ambulancediensten en meer te weten zijn gekomen over reanimeren en de defibrillator. Hanneke bedankte Henri voor zijn lezing over de ambulance.

 

31 januari 2019   Verzoamelstee krijgt bezoek van de peuterspeelzaal.

De peuters hadden, natuurlijk met hun juffen, heerlijke roomboterkoekjes gebakken  die bij de koffie heerlijk smaakten. Na het zingen van een liedje voor het eten smulden de peuters op vele manieren uit hun etensbakjes; aan tafel, op schoot of op de grond!

Het was een mooie ochtend met de peuters en de ouderen. Beiden hebben genoten en dus is dit voor herhaling vatbaar.

07 februari 2019  Eddy Buisman en Siep Brink vertellen over hun fietstocht.

Samen met Siep Brink maakte Eddy afgelopen oktober en november een prachtige fietsreis door Vietnam, Laos en Cambodja. aan de hand van foto's en kaarten deden zij een verslag van hun belevenissen. We zagen beelden van het dagelijks leven, de markten, de mooie natuur, het boeddhisme, de rijstvelden en de vele ontmoetingen waarover de beide heren met enthousiasme over konden vertellen. Corry bedankte Eddy en Siep met een fles wijn.
 
 

14 februari 2019   De sneeuwwinter van 1979. Nu 40 jaar geleden.

Een druk bezochte ochtend van onze Verzoamelstee! We hebben gekeken naar een film van Marinus Westerbeke die hij gemaakt heeft tijdens die barre winter waarin ook Onderdendam ingesneeuwd raakte. Mooie beelden van meters hoge sneeuwduinen en het ruimen van de sneeuw in en om het dorp. Daarna een reportage van RTV Noord (vrouger) over deze sneeuwwinter van '79. Na de pauze had Jan Mekkes boeken en kranten tentoongesteld uit zijn verzameling over deze winter. Hanneke bedankte Marinus voor het beschikbaar stellen van de film.