FOTO'S 2022

 

De Foto's van 2021 zijn verplaatst naar het archief.

 

19 mei 2022 bezoek aan de boerderij van de familie Veenland

Al vroeg vertrok de groep die ging fietsen naar het Rode Wold. Daar werden we hartelijk ontvangen door Nienke en Matthijs met koffie en gebak. Onder de luifel waren er geanimeerde gesprekken. Dan werd de groep verdeeld in twee groepen: één groep gin op een platte wagen naar het drassig grasland waar weidevogels broeden. De andere groep kreeg een rondleiding door de boerderij. Na terugkomst bedankte Hanneke  Matthijs en Nienke Veenland voor deze bijzondere ochtend. Het was  interessant, we hebben daardoor een andere kijk op het moderne boerenbestaan gekregen. 

 

 

12 mei 2022  activiteiten rond 4/5 mei.

Naar aanleiding van ons 10+1 jarig jubileum heeft Hanneke een collage gemaakt met de opmerkingen die we op een briefje konden schrijven én de groepsfoto die we toen gemaakt hebben. De fotolijst krijgt een plaats in het Dorpshuis.

De film kon helaas niet wegens technische mankement worden vertoont. Gelukkig had Jan zijn uitgebreide collectie 1940-1945  meegenomen. Vol belangstelling werd deze door veel mensen aandachtig bekeken. Waar nodig gaf Jan aanvullende informatie.

Mooi materiaal Jan, bedankt!

 

 

28 april 2022  Jubileum 10+1 jaar Verzoamelstee!

Bij feestelijke ochtend horen natuurlijk ook sprekers. Corrie gaf een historisch verslag van 10 jaar Verzoamelstee en Hanneke maakte bekend dat we via het Nut, uit de erfenis van Jan Knecht een bedrag hebben gekregen om een reisje te maken.

En natuurlijk was er ook koffie met een speciaal gebakje (V 10+1). Daarna een geweldig optreden van Pieter Kijk met opmerkelijke liedjes voor en over de verzoamelsteeërs. Pieter werd door Hanneke bedankt met een cadeau. Op het terras werd een groepsfoto gemaakt. Na een feestelijke dronk op de Verzoamelstee konden we aanvallen op het chinees lopend buffet wat bij iedereen goed in de smaak viel. We gaan met z'n allen op naar de volgende 10 jaar!

Met dank aan Hetty voor de foto's.

 

  

21 april 2022 Vlasmuseum Stedum

De heer Hofman hield een enthousiast verhaal over de vlasproductie in de omgeving van Stedum. Jan Mekkes overhandigde nog een oud krantenartikel over de vlasteelt aan dhr. Hofman die daar erg blij mee was. Vanaf het inzaaien van het vlas tot de productie van vlasvezel, lijnzaadolie en veekoeken is een omvangrijk proces met vele stappen. Het repelen kent iedereen maar dat het ook nog moest rotten in water om de bast zachter te maken was een nieuw aspect. Het museum was interessant en de demonstratie van de heren op de repelbank was wel een hoogte punt. Hanneke bedankt de heer Hofman met een enveloppe en daarna keerden we weer huiswaarts.

14 april 2022 Neutenschaiten

Op de donderdag voor Pasen spelen we traditioneel neutenschaiten. De foto's spreken voor zich.

 

 

7 april 2022  Michiel van  der Meer vertelt over zijn passie, maar ook over de voors en tegens van de jacht.

Michel vertelt enthousiast over zijn jeugd en de toen ontstane belangstelling voor de jacht en de natuur. Het werd duidelijk dat jagen niet zomaar "alles schieten" betekent. Zorgvuldig zijn met wat je wel bejaagt en wat niet. Michel ruimt ook aangereden wild op, dat mag niet zomaar meegenomen worden. De dieren worden geslacht en daarna terug gegeven aan de natuur. Aan de hand van meegenomen schedels van reeën laat Michel zien dat je aan het gewei de leeftijd kunt herleiden. Ook is hij judoka met een zwarte band. Voor verschillende organisaties organiseert Michel met een groep mensen het onderhoud en kappen van bos. In alles wat hij doet staat zorgvuldigheid en helderheid voorop en ziet daar met een zekere strengheid op toe. De jacht kent voor- en tegenstanders. Tegenstanders zien het als doden van dieren, voorstanders zien het als faunabeheer. 

Hanneke bedankt Michel voor deze interessante lezing met een jachttegel en een boek over de jacht wat bij Michel in goede aarde valt.

Met dank aan Etty voor de foto's.

              

31 maart 2022  Op deze dag ontvingen we een lang uitgesteld bezoek  van Carin van  der Wal, van het museum""het behouden blik"" in Uithuizermeeden. Zij verwelkomde ons met een tafel vol prachtige, oude, nostalgische blikken. Met heel veel kennis van zaken wijdde zij ons in, in het goed kijken naar bovenkant/onderkant van blikken waarop al veel informatie te vinden is. Heel leerzaam. Ook toonde zij een aantal , ik noem het maar industriele blikken van o.a. Van Nelle, de Gruyter, en Niemeyer. Blikken uitgegeven bij speciale gelegenheden kregen aandacht.

Iedereen herkende blikken van vroeger thuis, en we constateerden ook dat deze vorm van verpakking heel mooi , maar ook duurzaam was, en eigenlijk wel weer gebruikt mag worden.

Ook interessant was dat enkele bezoekers een waardevolle aanvulling bij bepaalde blikken konden geven. Het was een sfeervolle en nostalgische ochtend met veel geïnteresseerde bezoekers.

Een warme maaltijd.

Eindelijk konden we na een lange tijd weer  samen eten.

Toos en Eddie Buisman hadden erwtensoep en bonensoep gemaakt. Bonensoep naar het recept van de moeder van Toos. Passende gerechten, want de sneeuwvlokken vlogen wild langs  de ramen.

Iedereen heeft meerdere keren opgeschept, dus......viel het in  de smaak.

Eddie en Toos hartelijk dank voor jullie bijdrage.

Ook weer dank aan Nico voor de foto's!

 

17 maart 2022 koffieochtend.

De eerste keer na de coronaperiode dat we weer samen kunnen komen. Blij met weer zoveel trouwe bezoekers.